Πολυτελείς μεταφορές στη Τήνο

Εξώμβουργο - Βολάξ - Κάμπος - Ταραμπάδος - Κολυμπήθρα


 Ξεκινώντας από τη χώρα της Τήνου η πρώτη στάση μας γίνεται στο Εξώμβουργο. Το Εξώμβουργο είναι ένας βραχώδης κωνικός λόφος που δεσπόζει στο νότιο μέρος της Τήνου, σε μια προνομιακή θέση που πρόσφερε καλή φυσική οχύρωση και οπτικό έλεγχο μεγάλου μέρους του νησιού και του πολυσύχναστου στενού μεταξύ Τήνου-Μυκόνου. Ήταν από τα τελευταία κάστρα στην Ελλάδα που έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Όταν οι Τούρκοι το κυρίευσαν το 1715, το ανατίναξαν και το κατέστρεψαν.

Στη συνέχεια φεύγουμε για το χωρίο Βωλάξ
Πρόκειται για μοναδικό στον κόσμο τοπίο-φαινόμενο, ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εδαφολογικό παράδοξο: Ανάμεσα σε άγονο έδαφος βρίσκονται διάσπαρτοι στρογγυλοί βράχοι. Αυτό το παράδοξο φαινόμενο συνθέτει ένα μοναδικό σεληνιακό τοπίο, πρωτόγνωρο για τον επισκέπτη. Αυτή τη μοναδική εμπειρία αξίζει να τη ζήσετε από κοντά. Ακόμα αξίζει να επισκεφθείτε τον παρακείμενο ομώνυμο οικισμό με τους λιγοστούς κατοίκους, που ασχολούνται αποκλειστικά με την τέχνη της χειροποίητης καλαθοπλεκτικής. Μπορείτε να επισκεφθείτε τα παραδοσιακά τους εργαστήρια και να ψωνίσετε καλάθι που θα σας φτιάξουν επί τόπου.

Στο χωριό ακόμα υπάρχει ένα μικρό υπαίθριο θεατράκι, ενώ μπορείτε να ξεκουραστείτε στο καφέ του χωριού και τις ταβέρνες με τις παραδοσιακές ντόπιες λιχουδιές. Μετά το Βωλάξ ακολουθεί ο Κάμπος και ο Ταραμπάδος Το χωριό Κάμπος βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, στην πλούσια κοιλάδα που μοιράζεται με τη Κώμη και τη Καλλονή. Είναι χτισμένο στα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά πρότυπα και διακρίνεται για την καθαρότητα και την ομορφιά του. Το χωριό έχει δύο εκκλησίες της Αγίας Τριάδος με την αξιόλογη βοτσαλωτή αυλή και της Αγ. Αικατερίνης με το πανέμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο, που χτίστηκε το 1770 επί Ρωσοκρατίας προς τιμήν της αυτοκράτειρας της Ρωσίας Αικατερίνης Α’.

Επισκεφθείτε ακόμα το παραδοσιακό πλυσταριό του χωριού που συντηρείται αναλλοίωτο μέχρι σήμερα. Αξίζει να δοκιμάσετε τα παξιμάδια και το ψωμί από τον φούρνο, καθώς και τις τοπικές σπεσιαλιτέ στο καφενείο-ταβέρνα, στο κέντρο του χωριού. Στο Ταραμπάδο που είναι χτισμένος από το 1700 και έχει πολλές καμάρες βρίσκεται η πιο εντυπωσιακή συστάδα περιστεριώνων. Οι περιστεριώνες που εξαπλώθηκαν στο νησί από τους Ενετούς προσέφεραν σους κατοίκους ένα σημαντικό οικονομικό έσοδο από το εμπόριο του κρέατος και της κουτσουλιάς των περιστεριών.

Οι περιστεριώνες αποτελούν αναλλοίωτα δείγματα της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, φτιαγμένα από το χέρι του Τηνιακού τεχνίτη και λαξευμένα από τον ισχυρό άνεμο, τη βροχή και την αλμύρα της θάλασσας. Κανένα άλλο νησί στο Αιγιακό χώρο δεν διαθέτει τόσο μεγάλο αριθμό και ποικιλία περιστεριώνων, οι οποίοι σχεδόν στο σύνολό τους εξακολουθούν να συντηρούνται από τους σημερινούς ιδιοκτήτες.

Τώρα πάμε για μπάνιο και φαγητό ή καφέ στη Κολυμπήθρα
Εάν φύγει κανείς από την Τήνο χωρίς να δει και να απολαύσει τον όρμο της Κολυμπήθρας με τις παραλίες της «Μικρής» και «Μεγάλης» Άμμου πραγματικά έχει χάσει! Οι προσφερόμενες υποδομές (ταβέρνα, εστιατόριο, ενοικιαζόμενα δωμάτια) έχουν μια διακριτική παρουσία στο χώρο χωρίς να «βαρύνουν» οπτικά τις δυο πλαγιές με τα φρύγανα και τα θυμάρια. Στη μια από αυτές δεσπόζουν ο παλαιός ναός του Αγίου Φύλακτου, η εκκλησία της Παναγίας καθώς και το ησυχαστήριο των Μαριανών αδελφών. Η Μικρή Άμμος, φυσικά προστατευμένη αρκετά καλά από το βοριά, με τα αρμυρίκια στο βάθος, είναι αμμώδης (όπως προδίδει και η ονομασία της) και οργανωμένη παραλία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ομπρέλες, ξαπλώστρες, πρόσβαση σε τουαλέτες και ντους, μαγαζάκι στην άμμο με καφέδες, εφημερίδες και είδη καπνού.

Λίγα βήματα πιο πάνω, σκαρφαλωμένο στα βράχια, λειτουργεί το γραφικό ταβερνάκι του Πέτρου και της Μαρίας ενώ φιλοξενία και φαγητό προσφέρει και η Βικτωρία μερικά μέτρα πιο πάνω, στο δρόμο προς τις Αποθήκες, την τρίτη μεγάλη παραλία της περιοχής, μερικώς οργανωμένη, στην οποία εξασφαλίζεται πρόσβαση με αυτοκίνητο. Από την απέναντι πλευρά, κοντά στο συγκρότημα των αδερφών Μαριανών, υπάρχει μια ακόμα μικρή μονάδα φιλοξενίας που επίσης προσφέρει ενοικιαζόμνα δωμάτια. Η «Μεγάλη Άμμος» είναι ιδανική για σερφ και μπάνιο χωρίς πολυκοσμία. Η συγκεκριμένη παραλία έχει την ιδιαιτερότητα ότι ενώνεται με μια λίμνη που περιβάλλεται από βούρλα και καλαμιές προσφέροντας καταφύγιο σε πάμπολλα αποδημητικά και ενδημικά πουλιά.

Τήνος – Μοναστήρι - Εξώμβουργο – Βολάξ – Κάμπος – Ταραμπάδος – Κολυμπήθρα - Πύργος – Πάνορμος – Κιόνια
Η διαδρομή αυτή καλύπτει ουσιαστικά όλο το νησί απ’ άκρη σ’ άκρη.


Υπηρεσίες ταξί Τήνος


Συμπληρώστε την φόρμα TAXI και θα σας καλέσουμε εμείς για την επιβεβαίωση.

Λιμάνι, Παραδόσεις, Μεταφορά επιβατών, Μεταφορά κατοικίδιων, Γάμος - Βάπτιση, Μεταφορά κλινήρων